Logo: Vipuvoimaa EU:lta 2014—2020.
Logo: Euroopan unioni, Euroopan aluekehitysrahasto.
kolme miestä Myllypuron ranalla. Puro virtaa. Kiviä näkyy pohjassa.

Kirjoittanut Ilmolahti

Pidä huolta lähivesistöistä! Tietoa ja vinkkejä Ilmolahdelta 24. kesäkuuta!

Ilmolahti tutuksi -viikko lähtee liikkeelle vesiensuojelun teemalla.  Pidä huolta lähivesistöistä! – seminaari tuo paikalle vesiensuojelun rahoituksen ja käytännön ratkaisujen osaajia. Seminaari pidetään maanantaina 24.6 klo 15 – 18 Sepon Pajalla, Pietiläisellä osoitteessa Emoslahdentie 344, Viitasaarella.

–          Haluamme kantaa kortemme kekoon niin Keitele-järven kuin virtavesienkin tilan hyväksi. Vesistöjen suojelu on tärkeää sekä vapaa-ajan että vakituisten asukkaiden kannalta. Haluamme myös tarjota maanomistajille tietoa siitä, mitä tukea toimenpiteisiin on tarjolla, kertoo kyläseuran puheenjohtaja Maria Kaisa Aula.

Seminaariin tulee alustamaan Keski-Suomen alueellisen vesistönsuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Tuomo Laitinen Jyväskylästä. Hän tuntee laajasti erilaiset vesiensuojeluhankkeiden rahoitusmahdollisuudet. Tietoa Keski-Suomessa vireillä olevista hankkeista voi katsoa yhdistyksen verkkosivuilta https://ksvkv.fi/

Kosteikkojen merkityksestä ja niiden rakentamisesta käytännössä kertovat Metsästäjäliiton SOTKA -hankkeen lintuvesiasiantuntija Veli-Matti Pekkarinen sekä Seppo Pietiläinen.

Seppo Pietiläisen kosteikko on osa vesilintujen metsästysvapaata levähdysaluetta. Suomessa vesilintujen on huomattu aloittavan syysmuuttonsa turhan aikaisin ja siksi tarvitaan rauhallisia alueita. SOTKA-hanke edistää luonnon monimuotoisuutta ja riistalintunkantoja.

Seppo Pietiläinen on rakennuttanut omille mailleen kosteikon, johon käydään tutustumassa. Kosteikko puhdistaa Keiteleeseen virtaavaa vettä kiintoaineesta ja humuksesta.

”Järvikuiva”- niminen kosteikko on paikalla, jossa noin sata vuotta sitten oli vielä osa Iso-Säyneisen lampea. Tuon ajan asukkaat kuivattivat alueen, koska halusivat lisää niittyä. Siitä ei kuitenkaan tullut kunnollista vaan alue jäi suoksi.

  • ”Muutin sen kosteikoksi yli 10 vuotta sitten. Sain idean Veli-Matti Pekkariselta, joka teki suunnitelmat. Hain Ei-tuotannollisten investointien rahoitusta ELY-keskukselta. Nyt työn alla jatkoksi toinen kosteikko, joka lisää puhdistuskykyä.”, kertoo Seppo Pietiläinen.

Virtavesien kunnostus tavoitteena Myllypurolla

Kyläseura teetti viime vuonna Myllypuron tilaa koskevan valuma-alue kartoituksen opinnäytetyönä. Kimmo Viertolan laatima kartoitus kertoi sotien jälkeisten vuosikymmenten voimakkaiden ojitusten vaikutuksista puroluontoon sekä tarjosi maanomistajille konkreettisia ehdotuksia puron ennallistamiseen  

Myllypuron valuma-alue on laaja ja ulottuu Pyydysmäkeen asti. Metsähallitus on maanomistaja puron latvoilla olevan Hiekkajärven rannoilla. Metsähallitus tekee Viitasaarella töitä vesistöjen ennallistamiseksi ja on omalta osaltaan lähtenyt toteuttamaan kartoituksen suosituksia.

  • ”Tämä on erittäin hienoa toimintaa Metsähallitukselta”, kiittelee kyläseuran puheenjohtaja Maria Kaisa Aula.

Metsähallituksen ympäristöasiantuntija Reijo Hokkanen kertoo seminaarissa toimista tarkemmin.

– Tukimme ojia ja palautamme Pieni Kotasen pinnan ennen ojituksia vallinneeseen tasoon. Lisäksi meillä on ohjeissa, että vesistöjen varsille jätetään kaikissa hakkuissa suojavyöhykkeet, kertoo Reijo Hokkanen.

Ajan salliessa käymme myös tutustumassa Myllypuroon, joka laskee Keitele-järveen Ilmolahdessa.  Sen edusta on pahasti liettynyt puron mukana etenkin keväisin tulevan kiintoaineksen vuoksi. Toimilla pyritään vähentämään kiintoaineksen valumista Keiteleeseen

Kyläseura on teettänyt ELY-rahoituksella myös koekalastuksen Myllypurossa. Yhdessä osakaskunnan kanssa tehdyn koekalastuksen tarkoitus oli selvittää, voisiko Myllypuroa kunnostaa niin, että siinä voisivat vaelluskalat lisääntyä.

Tulokset kertoivat, että mahdollisuuksia on. Myllypuron alaosissa esiintyi virtavesille tyypillisiä lajeja. Yläosasta sen sijaan ei saatu saalista lainkaan.

Jatkotoimet ovat riippuvaisia maanomistajien tahdosta ja tavoitteista.

– Kyläseura haluaa tarjota selvitysten ja tämän seminaarin kautta hyödyllistä tietoa ja virikkeitä maanomistajille. Ennallistamiseen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen on monenlaisia rahoituksia tarjolla nyt ja jatkossa, sanoo Maria Kaisa Aula.

Kaikille avoin seminaari pidetään osoitteessa Emoslahdentie 344, Seppo Pietiläisen korjaamolla. LIsätietoja antaa Seppo Pietiläinen puh. 040 5076942; seppopee (at) gmail.com.

Seminaarin ohjelma

Pidä huolta lähivesistöistä! – seminaari 24. kesäkuuta klo 15-18 Emoslahdentie 344, Sepon pajassa.

klo 15 Avaus ja tervetuloa Ilmolahdelle: kyläseuran puheenjohtaja Maria Kaisa Aula

15.10 Miksi kosteikot ovat tärkeitä lähivesien tilan ja luonnon monimuotoisuuden kannalta? Konkretiaa kosteikkoraken tamisesta. Sotka-hankkeen lintuvesiasiantuntija Veli-Matti Pekkarinen ja oman kosteikon rakentaja, DI Seppo Pietiläinen.

16.00 Tutustutaan Järvikuivan kosteikkoon Pietilän tilalla.

16.30 Vesien suojelun rahoitusmahdollisuudet. Tietoa Keski-Suomen näkökulmasta. Toiminnanjohtaja Tuomo Laitinen, Keski-Suomen alueellisen vesistönsuojeluyhdistys.

17.00 Myllypuron kunnostaminen ja Keiteleen veden laadun parantaminen – kyläyhdistyksen toimista kertoo Seppo Pietiläinen.

17.10 Metsähallitus luonnon monimuotoisuuden vaalijana. Esimerkkinä toimenpiteet Myllypuron latvoilla. Ympäristöasiantuntija Reijo Hokkanen.

Puheenvuorojen välissä on mahdollisuus keskustella ja esittää kysymyksiä. Lopuksi halukkaat voivat lähteä käymään Myllypuron suulla (kulku Sohvintieltä).  Seminaarin aikana tarjotaan kahvit.

 

Siirry takaisin sivun alkuun