Logo: Vipuvoimaa EU:lta 2014—2020.
Logo: Euroopan unioni, Euroopan aluekehitysrahasto.
Laiturilta rantaan päin otettu kuva. Edessä vettä. Näkyy hiekkaranta, Laavu, pukukopit.

Kirjoittanut Ilmolahti

Ilmolahden ihmisten iltapileet pe 28.6 klo 18 alkaen

Ilmolahden ihmiset kokoontuvat ihastelemaan uutta venevalkama-uimarantaa perjantaina 28.6 klo 18 alkaen. Kyläseura tarjoaa makkarat ja Louhisaaren juomat sekä mehut. Lauri Pietiläinen paistaa muurinpohjalettuja pientä maksua vastaan. Tuore tohtori Juho Pekkarinen tarinoi nuotiolla omasta historiantutkimuksestaan kansantajuisesti.

Metsän siimeksessä on myös varjoisia paikkoja

Poristaan, tutustutaan ja ihmetellään mukavaa elämää Ilmolahdessa ja ideoidaan uutta. Saat tietoa venevalkama-uimarannan toiminnasta jatkossa ja voit ehdottaa ideoita.

Tapahtuma sopii kaiken ikäisille vauvoista vaareihin ja mummoihin. Iltapileisiin ovat tervetulleita kaikki, joilla on jotain yhteyksiä Ilmolahteen tai jos olet Ilmolahden elämästä kiinnostunut.

Erkki Timonen tuo paikalle saunalauttansa eli otahan sauna- ja uintikamppeet mukaan.

Tohtori Juho Pekkarinen tarinoi nuotiolla klo 18:   historian lehtien havinaa

Illan aloittaa klo 18 nuotion ääressä tarinoiva kylän tuore tohtori Juho Pekkarinen, joka väitteli viime syksynä yleisen historian alalta. Ilmolahden Anttilasta kotoisin oleva Juho työskentelee nykyisin Jyväskylän yliopistolla.

Nuori mies, Juho Pekkarinen, jolla sininen marimekon raitapaita. Takana tiiliseinää.
Ilmolahden Anttilasta kotoisin oleva Juho Pekkarinen väitteli viime syksynä tohtoriksi yleisen historian alalta.

Hänen väitöskirjansa käsitteli aikoja noin 100-150 vuotta sitten ja sitä, miten suomalaisuus ja suomalaiset Keski-Euroopasta käsin nähtiin ja miten suomalaisia tutkittiin.

1800-luvun lopulla Suomi ja Ilmolahtikin olivat vielä osa Venäjää ja tuon ajan eurooppalaiset tutkijat muun muassa pohtivat, ovatko suomalaiset loppujen lopuksi aasialaisia vai eurooppalaisia. Ajat ovat muuttuneet, mutta historiaa on hyvä tuntea. Juhon tutkimuksissa puhutaan siis 1800-1900-luvun vaihteesta, jolloin isovanhempiemme vanhemmat Ilmolahtea jo vauhdilla kehittivät.

 

 

Rannalla riittää ihailtavaa!

Rannalla tosiaan riittää ihailtavaa. Raimo Närhi on suunnitellut ja rakentanut huolellisesti pukukopit ja puuceen sekä laavun nuotiopaikaksi. Laiturin kohdalta on Seppo Pietiläinen ruopannut rantaa. Seppo on yhdessä Tapio Purasen kanssa tasoittanut rantaa ja sinne on tuotu hiekkaa.

Laituri on 14 metriä pitkä muoviponttoonilaituri,  jossa on yhteensä 8 puomipaikkaa.  Seppo ja Raimo meinaavat tehdä vielä pienemmän uimalaiturin viereen.

Rantaan tulee metsänreunaan vielä aita ja kukkalaatikot. Rannan ulkotöissä ovat olleet kesäkuun kahtena ensimmäisenä viikkona kesätyöntekijät Kerttu ja Mertsi.

 

Tietoiskuja ja ideoita!

Nuotioillassa on myös tietoiskuja ilmolahtelaisten yrittäjien tarjonnasta ja palveluista Viitasaarella ja laajemminkin. Paikalle on tulossa mm. Tiitun Pajan Tiina Poikonen, jonka kauneudenhoitoalan liike siirtyy Viitasaaren Lyhdyn tiloihin kesällä. Esittelyssä myös KTM-sähköpyöriä, joiden maahantuonti onnistuu Itävallasta Ilmolahdelle.

Kyläseuran avainhenkilöt esittäytyvät eli saat tietoa siitä, keneen voit missäkin asioissa olla yhteydessä ja mitä toimintaa on tulossa. Parhaillaan on työn alla Ilmolahti2030 -suunnitelma. Siihen voit antaa ideoita. Kylällä on myös turvallisuustiimi, joka toimii yhteistyössä Viitasaaren paloaseman ja kaupungin kanssa.

Tapahtuma on osa Ilmolahti tutuksi -viikkoa 24.-30.6. Muista tapahtumista löydät tietoa kyläseuran verkkosivuilta ja FB- sivuilta.

Miten löydän venevalkamaan ja uimarannalle?

Venevalkama-uimarantaan voi tulla veneellä, pyörällä, kävellen tai autolla. Veneellä kannattaa suunnata Majalahteen, joka on Suovanselän ja Kokonselän vaihdoskohdassa.

Autolla tullessa Majatie kääntyy Emoslahdentieltä rantaan päin. Venevalkama- uimaranta on lähestulkoon Majatien päässä. Viittoja seuraten pääset perille.

Majatie on noin 3.2 km Emoslahden ja Ilmolahdentien risteyksestä Niininiemelle päin.’

Kartta jossa keskellä Kokonselkä ja Keiteleen itäranta ja länsiranta jossa Ilmolahden kylä ja venevalkaman paikka
Venevalkama- uimarannan sijainti näkyy tästä kuvasta tarkemmin. Nuoli näyttää reitin Suovanlahdelle, jonne on mahdollista lähteä veneretkelle ke 26.6 illalla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siirry takaisin sivun alkuun