Logo: Vipuvoimaa EU:lta 2014—2020.
Logo: Euroopan unioni, Euroopan aluekehitysrahasto.
Pihalla ruohoa, puita, kiviä ja taustalla keltainen vanha maalaistalo. Tie kaartaa edustalla.

Kirjoittanut Ilmolahti

Avoimet ovet ja lasten iltapäivä Ilmorannan tilalla pe 28.6. klo 14-16

Tervetuloa avoimien ovien iltapäivään maatilalle Ilmorantaan (Emoslahdentie 158) pe 28.6 klo 14-16. Vuokko Leivonen ja Juha Laurila kertovat nykyajan maataloudesta sekä tilan historiasta. Puhutaan myös ympäristöasioiden huomiomisesta maatiloilla.

Lapsille on tarjolla eläinaiheista askartelua ja musiikkihetki Ilmorannan pihapaviljongissa. Sen ohjaa Marja-Liisa Pietiläinen, joka on varsinaiselta ammatiltaan peruskoulun opettaja.  Lapset voivat olla halutessaan Marja-Liisankin hoivissa sillä aikaa kun vanhemmat tutustuvat nykyajan maatilan toimintaan.

Alan huippuammattilaisten eli agronomien Vuokko Leivosen ja Juha Laurilan emännöimä ja isännöimä maatila Ilmoranta on yksi Ilmolahden kylän vanhimpia tiloja ja taloja. Tilalla kasvatetaan nykyisin lihakarjaa ja harjoitetaan peltoviljelyä. Pihapiirissä on myös entisajan koneita ja työvälineitä, joihin voi tutustua.

Tilalla on omia ns. maatiaislajikkeita eli ruislajike nimeltään ”leivonen” sekä humala. Ilmolahdella kasvatettiin muinoin runsaasti humalaa. Lajikkeita on kartoitettu kansallisesti.

Tila on ollut alunperin Ruotsin vallan aikana sotilasvirkatalo eli puustelli. Siellä asui Ruotsin valtion palkoilla oleva sotilas, jonka tehtävänä oli huolehtia sotaväen värväyksestä Ruotsin kruunun tarpeisiin.  Tila on siirtynyt 1900-luvun puolella Leivosen suvun omistukseen. Talosta on syntyisin Viljo Leivonen. joka toimi kansanedustajana sotien jälkeisenä aikana.

Tilalta on tehty oma historiakirja. Tietoa tilan ja kylän historiasta saat lisää historiakirjasta jota voi ostaa avointen ovien päivässä sekä kyläseuran sihteeri Raimo Närhiltä. Voit myös testata tietosi kylävisassa täällä verkkosivuilla. 

Lisätietoja Vuokko Leivonen puh. 040 586 5866

ILmolahden historia kirjan kansi. Vaalean sininen. Kaksi valokuvaa. ILmolahti ja Niinilahti Viitasaaren kehityksen portti.
Ilmolahden kylän historiasta voi lukea lisää kirjasta, jota voi ostaa kyläseuralta. Ota yhteys Raimo Närheen eli sihteeriin.

 

Tapahtuma on osa Ilmolahti tutuksi – viikkoa. Juhannuksen jälkeen jokaisena iltana tai iltapäivällä on avoimia tapahtumia, joissa voit kohdata Ilmolahden ihmisiä. Tervetuloa ja kerro myös kavereille. Tilaisuuksiin ovat tervetulleita niin kylällä vakituisesti asuvat, kesäasukkaat, muualla asuvat Ilmolahdesta tai ohjelmaan liittyvistä teemoista kiinnostuneet. Tapahtumat sopivat kaiken ikäisille. Lisätietoa antaa kyläseuran puheenjohtaja Maria Kaisa Aula puh. 050 530 9697.

Ilmolahti tutuksi – viikko kutsuu mukaan 24.-30. kesäkuuta

Siirry takaisin sivun alkuun