
Kirjoittanut Ilmolahti
Kylärannassa ja Luuvuorella talkoiltiin 35 000 euron arvosta
Ilmolahden kylän talkoilijat tekivät kylärannan ja Luuvuoren näköalatasanteen hankkeissa töitä vastikkeetta noin 1400 tuntia. Talkootyön arvo oli peräti 35 000 euroa. Työt tehtiin vuosina 2023- 2024.
Talkootyöstä pääosa eli 1100 tuntia liittyi Leader-hankkeeseen ja reilun 300 tunnin osuus Viitasaaren kaupungin rahoittamaan rakentamiseen.
Talkootyön määrä ilmenee loppuraportista, jonka perusteella Leader-Viisari sekä Keski-Suomen Ely-keskus maksoivat Ilmolahden kyläseuralle noin 20 000 euron rahoituksen. Rahoitus käytettiin laiturin, maanrakennuksen sekä puutavaran kustannuksiin. Kyläseuran omarahoitusosuudeksi jäi reilut 4000 euroa.
– Kylän väki on määrättömän kiitollinen kaikille talkootyön tekijöille. Suurimman vastuun kantoivat konetyön osalta Seppo Pietiläinen ja Tapio Puranen sekä rakennus- ja puutöissä Raimo Närhi ja Olli Muittari, kertoo kyläseuran puheenjohtaja Maria Kaisa Aula.
Talkootyöllä ja laiturin- sekä näköalatasanteen investoinnilla luotiin kyläläisten pitkään odottamia ja toivomia, tasa-arvoisuutta ja viihtyvyyttä lisääviä, virkistys- ja kohtaamispaikkoja lähiluontoon. Aiemmin Ilmolahdella ei ollut yleistä venevalkamaa eikä veneiden vesillelaskupaikkaa saati sitten uimarantaa. Samalla luotiin luontokohteita, jotka on liitetty osaksi Viitasaaren pyöräily- ja luontomatkailumahdollisuuksia muidenkin kuin Ilmolahden kylän väen virkistykseksi.
Kaupungin 4500 euron erillisavustus mahdollisti kylärannalle rakennetut uimakopit, laavun ja nuotiopaikan, puuceen sekä aidan. Kaupunki myös lahjoitti veneenlaskupaikkaan betoniperustat. Seppo Pietiläinen lahjoitti hirret laavun perustaksi. Kaupunki lainasi kyläseuralle 23 000 euroa hankkeen ajaksi. Laina maksettiin takaisin kaupungille tammikuun lopulla kun Leader-hankerahoitus tuli päätökseen.
Yhteisöllisyyttä, myönteistä ylpeyttä ja yhteyksiä ihmisten kesken
– Hankkeen toteuttaminen on tuonut Ilmolahdelle yhteisöllisyyttä, myönteistä ylpeyttä sekä hyvän tulevaisuuden tuntua. Talkootyöt sekä uudet kohtaamisen paikat ovat vahvistaneet yhteyksiä kylän vakituisten ja vapaa-ajan asukkaiden kesken, summaa Maria Kaisa Aula.
Luuvuorella oli vieraillut viime vuoden loppuun mennessä jo 500 ihmistä, joista huomattava osa vapaa-ajan asukkaita ja heidän ystäviään. Kylärannan tapahtumiin osallistui viime kesänä lähes 200 ihmistä.
– Yllätykseksemme rannan löysivät loppukesästä myös matkailuautoilla liikkuvat, kertoo Maria Kaisa Aula.
Miten talkootyön arvo lasketaan?
EU-rahoitteisissa Leader-hankkeissa ihmisen tekemän vastikkeettoman työn tuntihinnaksi lasketaan 15 euroa ja ihmisen koneen kanssa tekemän työn tuntihinta on 40 euroa. Kaikki tunnit kirjataan yksityiskohtaisesti lomakkeisiin ja varmistetaaan allekirjoituksilla. Talkootöillä voidaan kattaa hankkeen omarahoitusosuutta, joka Ilmolahden hankkeessa oli 50 prosenttia.
Talkootöinä oli Ilmolahden hankkeessa tehtiin esimerkiksi jäädytys ennen ruoppausta, ruoppaaminen, maa-aineksen pois ajaminen, rannan raivaus ja kunnostus, laiturin uittaminen Hännilänsalmelta ja sen kiinnitys, näkötornin suunnittelu ja osien valmistus, osien kuljetus Luuvuorelle ja rakentaminen, luontopolun viitoitus sekä viestintä ja vuorovaikutus. Kaikki työt tehtiin siis vastikkeetta. Vain tarvikkeet ostettiin,
– Tämän kokoisen Leader-hankkeen paperityö hakemuksineen ja loppuraportteinen on varsin iso jo työ sinällään. Yksityiskohtainen suunnittelu sekä asioiden kirjaaminen jo hankkeen aikana on välttämätöntä. Paljon tässä opittiin ja mielellään neuvon, jos jollakin on Leader hankkeita suunnitteilla, kertoo paperitöistä ja viestinnästä vastannut kyläseuran puheenjohtaja Maria Kaisa Aula.
– On tärkeä vaikuttaa niin, että myös jatkossa EU-maaseuturahoituksessä säilyy Suomessa paikallista aktiivisuutta mahdollistava Leader- rahoitus riittävän isona ja että vastikkeeton työ katsotaan omarahoitukseksi. Tämän puolestat toimii Suomen kylät ry, jonka kansainvälisten asioiden verkostossa Maria Kaisa Aula on mukana .
Tervetuloa vuosikokoukseen su 30.3 klo 14 Sohvintie 1
Ilmolahdella on vireillä kyläsuunnitelma vuoteen 2030. Siinä arvioidaan mahdollisia jatkokehitystoimia. Näitä ovat rannan varustaminen lasten näkökulmasta (keinut, kiipeilyköydet) sekä pyöräilyreittien merkitseminen sekä niistä tiedottaminen. Pohdinnassa on myös kylärannan ja Luuvuoren yhdistävä patikkareitti.
Tämän vuoden toimintasuunnitelmassa on myös varainhankinta, jolla katetaan kyläseuran 4000 euron omarahoitusosuutta kylärannan ja Luuvuoren hankkeissa.
Hankkeiden loppuraportista kerrotaan ja jatkosuunnitelmista puhutaan kyläseuran vuosikokouksessa su 30.3 klo 14 Eränkävijöiden kodalla, Sohvintie 1 (kyläkenttä). Kokouksessa käsitellään muutoin sääntömääräiset asiat. ’
Kiinnostaako hankeraportti?
Virkistystä ja kohtaamisia veden äärellä – iloa Ilmolahdelle oli EU:n osarahoittama ja Leader-Viisarin tukema hanke vuosina 2023-2024. Hankkeessa rakennettiin Luuvuoren luontopolku ja näköalatasanne sekä kyläranta (uimaranta ja venelaituri sekä veneiden laskupaikka) Majalahteen.
Hanke saatiin kaikilta osin päätökseen tammikuussa 2025, jolloin viranomaiset maksoivat avustukset kyläseuran tilille. Kyläseura puolestaan maksoi kaupungille takaisin lainan, jokaa mahdollisti mm. laiturin hankinnan . EU-avustukset maksetaan vasta hankkeen päätyttyä. Ilman kaupungin lainaa, hankkeen toteutus ei olisi ollut mahdollista.
Luuvuoren luontopolku on merkitty Retkipaikka.fi. sivustolle ja Majalahden kyläranta löytyy google-mapsista.

Loppuraportti kokonaisuudessaan on saatavissa kyläseuran sihteeriltä Marja-Liisa Pietiläiseltä (maikku.pietilainen (at) gmail.com). Raportti oli osa maksatushakemusta ELY-keskukselle ja Leader-Viisarille. Se sisältää yksityiskohtaiset selvitykset hankkeen tavoitteiden toteutumisesta, rakentamisen vaiheista, talkootuntien määrästä, viestinnästä sekä vaikutuksista. Raportin kopioita on jaossa vuosikokouksesssa.