Logo: Vipuvoimaa EU:lta 2014—2020.
Logo: Euroopan unioni, Euroopan aluekehitysrahasto.

Keskeinen kylä

Jurvansalo

Jurvansalo on kylä Viitasaaren keskustaajaman eteläkyljessä. Kauttamme kulkevat valtakunnallisesti merkittävät reitit, sillä Jurvansalon kautta ajaa tuhansia ihmisiä Suomen pituussuuntaista Nelostietä ja poikittaissuuntaista Sinistä tietä pitkin. Myös vesireitti Keiteleellä sivuaa Jurvansaloa. Myös muun muassa keskustaajamassa asuvien suosittu lenkkeily- ja pyöräilyreitti on suurelta osin Jurvansalon alueella.

Kylämme alueella sijaitsee Puolustusvoimien Hakovuoren luolasto sekä Hännilänsalmen leirintäalue.

Keskustaajaman lisäksi Jurvansalon kylän lähinaapureita ovat Soliskylän ja Ilmolahden kylät.

Jurvansalo on myös saaren nimi. Kyseinen saari sijaitsee Hännilänsalmen pohjoispuolella, kun taas kylän pääosa sijaitsee salmen eteläpuolisella alueella mantereella.

Palvelut

Viitasaaren keskusta sijaitsee aivan Jurvansalon vieressä. Siinä missä kylällä on ollut kauppa- ja huoltoasematoimintaa vuosikymmenten aikana, ovat useimmat palvelut ja harrastukset nyt löydettävissä keskustaajamasta. Avoimista palveluista Jurvansalolla on säilynyt Hännilänsalmen leirintäalue maankuulun siltaosuuden vierellä. Niin keskustaajaman palveluihin kuin leirintäalueelle pääsee Jurvansalolta niin autolla, veneellä kuin vaikkapa pyörälläkin.

Tällä sivulla julkaistaan erityisesti Jurvansalon alueella olevien yritysten yhteystietoja ja palvelutarjonta. Lähetä tiedot markus.kauppinen@gmail.com

Jurvansalolla on Jurvansalon työväentalo, jota Viitasaaren Demarit vuokraavat esimerkiksi juhla- ja tapahtumakäyttöön.

3 vinkkiä kylään tutustumiseen

Uimarannat

Jurvansalon kylällä on kaksi uimarantaa. Yhteisrannan uimarannalla venerannan ja -rampin yhteydessä pääsee uimaan Keitele-järvessä, Hiekkajärvi Pyydysmäen alueella puolestaan on pienempi järvi. Hiekkajärvellä uimarannalla on laituri ja matalaa hiekkarantaa. Keiteleen rannassa uimaranta on poukamassa, jossa on pääsee rannalta suoraan syvemmälle rantakiviltä tai kulkemaan hiekkapohjaista matalampaa osuutta.

Pyöräily

Jurvansalon tiet ovat loistavia pyöräilyyn. Jurvansalon ja Soliskylien läpi kulkevien Soliskyläntien ja Sinisen tien muodostama lenkki on asfalttipintainen. Soliskyläntien liikenne on varsin rauhallinen, mutta asfaltin pinta on paikoittain varsin kulunut. Sinisen tien asfaltti puolestaan on varsin uutta, mutta liikenne vilkkaampaa. Asfalttia pitkin voi suunnata myös Sinistä tietä länteen ja Nelostietä pohjoiseen tai etelään.

Sorateistä puolestaan pääsee nauttimaan, kun suuntaa Pyydysmäen suuntaan. Metsäautoteiden verkosto tarjoaa paljon reittivaihtoehtoja. Erilaisia hiekka- ja sorateitä voi jatkaa metsä- ja maalaismaisemissa niin Ilmolahden, Niinilahden, Vuorilahden kuin Soliskylän suuntaan.

Jurvansalon reitit tarjoavat myös korkeuseroja, mutta erityisen jyrkät tai pitkät ylä- ja alamäet ovat harvinaisuuksia.

Hännilänsalmi

Hännilänsalmi on kylämme merkittävin maa- tai oikeastaan vesimerkki. Nykyisin Hännilänsalmen liikenne kulkee jykevä silta, mutta niin paikalliset kuin ohikulkijat muistavat paikalla olleen riippusillan, joka liikkui liikenteen mukana. Hännilänsalmen rannalla näkyy myös merkkejä vanhoista losseista, joilla ihmiset, eläimet, ajoneuvot ja tavarat liikkuivat järven poikki ennen sillan rakentamista.

Hännilänsalmen legendaarisen Esson rakennus on edelleen paikalla, vaikka sen ja myöhemmin paikalla olleiden yritysten toiminta on päättynyt polttoainemyyntiä myöten. Hännilänsalmen leirintäalue on toiminnassa ja majoittumisen lisäksi leirintäalueella on kioski vastaanoton yhteydessä.

Yhteystiedot

Tämän sivun täydennys- ja muutospyynnöt sekä palveluiden yhteystiedot markus.kauppinen@gmail.com

Jurvansalolla ei ole tällä hetkellä aktiivista kylätoimikuntaa. Tarvittaessa tällaisissa kylätoimintaa koskevissa asioissa voi olla yhteydessä kylätoimikunnan viimeisimpään puheenjohtajaan, Marko Niskaseen: 040 525 4392.

Siirry takaisin sivun alkuun